Storm » Specials » Hoofddorp
Storm: Informatie van A tot Z

Hoofddorp in beweging

Waar 150 jaar geleden nog schepen voeren, die hun heil zochten in het Schips hol, ligt nu een bijna volgebouwd gebied. De Haarlemmermeer, met als kerndorp Hoofddorp. Ondanks dat het dorp nog niet zo heel oud is, heeft het best wel wat geschiedenis.

Hoofddorp mooi dorp in de Haarlemmermeer

Nicolaus Samuelis Cruquius krijgt in 1742 opdracht om een plan te ontwikkelen om de Haarlemmermeer droog te gaan leggen. Samen met Jan Noppen en Melchior Bolstra ontwerpen zij een fantastisch plan. Pas in 1853 worden de eerste dorpen gesticht. Kruisdorp en Venneperdorp.

Hoofddorp en Dik Trom

Vlak na de stichting van Kruisdorp komen de ouders van Johan Kieviet in dit dorp wonen. Johan groeit hier op en wordt zelfs hulponderwijzer op de lagere school op de hoek van de Hoofdvaart en het Marktplein. Een aantal jaren later schrijft hij onder andere de boeken van Dik Trom. In deze boeken wordt nergens gesproken over de woonplaats van Dik, maar uit de verhalen is op te maken dat erg veel overeenkomsten te vinden zijn met Hoofddorp en zijn burgers.

Hoofddorp en Calatrava

De Hoofdvaart is nog steeds de as van de polder, diverse dwarskanalen komen op deze vaart uit. Nadat Hoofddorp en Nieuw Vennep enorm zijn uitgebreid, zijn één of meer nieuwe bruggen over deze vaart eigenlijk een noodzaak. Gekozen wordt voor ontwerpen van de wereldberoemde architect Calatrava. Op 1 juli 2004 zijn 3 bruggen een feit, een knap staaltje werk, bijna kunstwerken.

Hoofddorp en de nieuwe tijd

Een dorp van net aan 150 jaar oud, dat maar groeit en groeit. Dat het centrum daarom wordt aangepast is eigenlijk niet zo heel erg gek. Nadat de plannen van uitbreiding en groei gereed zijn hoopt men ongeveer 75.000 inwoners in Hoofddorp te hebben. Inmiddels is er een vernieuwd winkelcentrum met een uitgebreid aanbod van winkels en is Hoofddorp in bezit van een eigen ziekenhuis.

Hoofddorp en de Geniedijk

Een waterlinie, eigenlijk voor de verdediging van Amsterdam, welke heden ten dage een mooi natuurplaatje opleverd. Met enige onderbrekingen van een viaduct of een kruising, is het mogelijk om van Hoofddorp tot aan de Ringvaart, naast of over de Geniedijk te fietsen of te wandelen.

Kortom hier een aantal artikelen over het plaatsje Hoofddorp, dat in 1½ eeuw is uitgegroeid van een klein dorp naar een stad, maar nog geen stadsrechten heeft.

Hoofddorp en Dik Trom

Het dorp waar Dik Trom woonde, aan de Hoofdvaart, lag in het midden van een grote polder. Veel kinderen moesten ver lopen naar school. De markt met de grote polderboom, de plaats waar Dik vaak zijn vr…

Hoofddorp mooi dorp in de Haarlemmermeer

Hoofddorp, prachtig dorp of bijna stad in de Haarlemmermeer. De laatste jaren enorm gegroeid, daarom interessant om eens terug te gaan naar het begin.
Gepubliceerd door Storm op 24-09-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!