Storm » Specials » Koning keizer admiraal

Leiders als koning, keizer, admiraal en tsaar

De geschiedenis zit vol met koningen, keizers en admiraals (er is zelfs ergens nog wel een tsaar te vinden), een land zonder historie is eigenlijk ondenkbaar. Zowel op het land als op zee zijn er genoeg helden te vinden in de boeken. De titulatuur maakt niet uit, de problemen waren over het algemeen allemaal hetzelfde. Iedere leider, koning, keizer of admiraal, allemaal krijgen ze te maken met aanhangers, maar ook heel veel vijanden.

Koning Lodewijk VXI van Frankrijk

De laatste koning van Frankrijk, hij heeft de bestorming van de Bastille meegemaakt op 14 juli 1789. In Frankrijk is het tegenwoordig een nationale feestdag, dat was het voor Lodewijk beslist niet. Zijn onderdanen waren het beleid van koning en adel spuug zat, kwamen in opstand en een revolutie was geboren. De quillotine heeft in deze periode echt wel overuren gemaakt.

Keizer Wilhelm II van Duitsland

Tot aan het eind van de 1e Wereld Oorlog stond Duitsland onder het bewind van keizer Wilhelm. Hij was een alleenheerser, gek op militair vertoon en uniformen. Ook hier waren zijn onderdanen hem zat, toen het verlies van de oorlog in zicht kwam. Men zette hem af en Wilhelm vroeg asiel aan bij zijn familielid koningin Wilhelmina, die hem dit verleende.

Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter

Hij had dan geen land waar hij over regeerde, de zee was zijn domein. Menige zeeslag heeft hij beslecht en vaak in zijn voordeel. Zelfs Spanje vroeg om een vloot, maar die moest wel onder bevel staan van de Ruyter. Beschoten tijdens een zeeslag, overleden op zee maar geen zeemansgraf gekregen. Zijn lichaam heeft meer zeeslagen meegemaakt dan een levende de Ruyter. Pas bijna een jaar na zijn overlijden kon zijn lichaam aan wal in Nederland worden gebracht.

Tsaar Nicolaas II van Rusland

Ook deze leider was een laatste van zijn dynastie. De Romanovs, Tsaar met vrouw, kinderen, bedienden en hondje, zijn allen vermoord door de communisten, in opdracht van Lenin. Een tsaar die onder invloed stond van de priester Raspoetin, welke de genezing van de zieke kroonprins had beloofd. Nadat Nicolaas een grote groep van zijn onderdanen heeft laten uitmoorden, kwam de opstand van de communisten pas goed op gang.

Hendrik VII van Engeland

Deze Tudor is misschien wel de meest bekende koning van Engeland, niet om zijn geweldig regeringsbeleid, maar wel om zijn hoeveelheid vrouwen. Drie van de vier vrouwen heeft hij laten executeren, van één is hij gescheiden. Hij verloor een vrouw in het kraambed en de zesde heeft hem overleefd. Wat een tijd. Wat moet het moeilijk zijn geweest voor de kwebbelzieke vrouwen om op hun woorden te letten.

Mary Stuart I van Schotland

Bloody Mary werd zij al gauw door de Schotten en Engelsen genoemd. Een koningin die dertien maanden na de geboorte van haar zoon, de troonopvolger, wordt verjaagd. Zij vlucht naar haar nicht in Engeland, Elisabeth I. Dit had zij beter niet kunnen doen, want haar staat een 18 jarig verblijf in de Tower van Londen te wachten die eindigt in een executie.

Sisi keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije

Het lijkt er wel op dat geen enkel leider uit het verleden gelukkig mocht zijn. Het huwelijk van Sisy met haar Franz Joseph leek zo´n sprookje, maar al gauw spatte deze bel uit elkaar. Kinderen die na de geboorte bij haar weg werden gehaald, een zoon die zelfmoord pleegt en een man die niet tegen zijn moeder was opgewassen. Als klap op de vuurpijl wordt ze dan nog vermoord ook.

Koning Filips II van Spanje

Ook dit was niet zo´n lekkere leider. Zijn imperium was groot en hij besloot dat hij dit het beste kon regeren vanuit Madrid. Dood en verderf heeft hij gezaaid. Een fanatiek katholiek, die zijn hele leven heeft gestreden tegen de protestanten. In zowel België, Nederland en Spanje hebben de brandstapels flink gerookt.

Hier een aantal artikelen van leiders die een belangrijk deel van de geschiedenis hebben bepaald, en tot de verbeelding van velen hebben gesproken en nog steeds spreken.
Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter

Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter

Hij wordt geboren in 1607. Hij is bekend van de zeeslagen die hij in de 17e eeuw als vice admiraal onder de Amsterdamse admiraliteit en wordt gezien als de grootste admiraal van zijn tijd. Hij vocht o…
Hendrik VIII, Blauwbaard

Hendrik VIII, Blauwbaard

In totaal heeft hij zes vrouwen gehuwd. Twee daarvan heeft hij laten vermoorden (onthoofden), van twee heeft hij zich laten scheiden. Eén overleed in het kraambed en de zesde heeft Hendrik overleeft.…
Koning Filips II van Spanje

Koning Filips II van Spanje

In 1555 volgt hij op 28 jarige leeftijd zijn vader Karel V op. Hij wordt dan koning Filips II van Napels en Sicilië, koning Filips I van Portugal en Heer der Nederlanden. In 1559 keerde hij terug vanu…
Koningin Mary I van Schotland

Koningin Mary I van Schotland

In 1542 verslaat Hendrik VIII van Engeland de Schotten bij Solway Moss. De koning van Schotland, James V sterft enkele weken na deze slag. Zijn één week oude dochtertje Mary, geboren 7 december 1542,…

Lodewijk XVI, laatste koning van Frankrijk

Met de dood van de laatste koning van Frankrijk, Lodewijk XVI, kwam er een einde aan het Ancien Régime, het oude Rijk.Lodewijk XVI wenste niemand een leven als het zijne toe. Zijn schaarse vrije momen…

Sisi, Keizerin van Oostenrijk (en koningin van Hongarije)

Ze is nog maar 16 jaar als op 24 april 1854 Sisi en Franz Joseph trouwen in de Augustinerkerk in Wenen. Door haar huwelijk wordt Sisi keizerin van Oostenrijk. Het lijkt zo’n prachtig sprookje, maar he…

Tsaar Nicolaas II

Hij heeft een warme, ongecompliceerde jeugd gehad, wat eigenlijk wel iets heel bijzonders was voor een troonopvolger. Hij was nog vrij jong toen zijn vader hem de wereld in stuurde, hij reisde naar Ja…
Wilhelm II, laatste keizer van Duitsland

Wilhelm II, laatste keizer van Duitsland

Hij was 29 toen hij keizer werd en had een grote voorliefde had voor militair vertoon, pracht en praal, Hij viel op door zijn ontactisch handelen in zowel het openbaar als in kleine kring. Vooral zijn…
Gepubliceerd door Storm op 24-01-2008, laatst gewijzigd op 03-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.