Rome, toen en nu
Rome ooit gesticht door Romulus en Remus, een stad vol historie en cultuur. Eén groot openlucht museum, wat op iedere hoek van de straat zicht- en voelbaar is. Maar ook een stad met hypermoderne zaken als een top voetbalclub en vele andere trendy gebouwen, discotheken en heel veel meer.
De stichting van Rome
Italië het land van de oude goden. Het is dan ook geen wonder dat aan het ontstaan van de stad Rome een flinke legende is verbonden. Romulus en Remus, een tweeling, volgens de overlevering gevonden en gezoogd door een wolvin. Zij wilden een stad stichten en vroegen hun goden om een orakel wie de koning van hun stad mocht worden. Uiteindelijk is het Romulus die de stad bouwt en koning wordt.
AS Roma
Net als bijna alle hoofdsteden van Europa, is ook Rome in het bezit van niet één, maar twee internationale voetbalclubs. AS Roma de club die in 1927 is ontstaan na de fusie van een drietal lokale voetbalverenigingen. Samen met Lazio Roma speelt AS in het Stadio Olimpico en is uitgegroeid tot een club van wereldformaat met wereldspelers.
Het Colosseum
Rome is een stad die in het zijn stempel drukt op het toerisme. Een stad met vooral heel veel oude cultuur. Het Colosseum is hier een deel van. Een Arena, voor zijn tijd van ongekende grootte, waar heel veel mensen en dieren de dood hebben gevonden. Als martelaar, gladiator of als ordinaire veroordeelde. Wat in het heden gezien wordt als wreed en gruwelijk, werd aan het begin van onze jaartelling als heel normaal ervaren.
Het Colosseum en de gladiator
Dit was een wreed vermaak, kijken hoe gladiatoren een man tot man gevecht voeren tot de dood erop volgt. Of nog wreder hoe meerdere mannen tegen elkaar of tegenover wilde dieren in de Arena stonden. Wie het laatst overbleef was uiteraard de winnaar. De rest was dood of werd zwaargewond het strijdtoneel afgedragen.
Het monument Victor Emanuel II
Tussen alle oude opgravingen, musea en overblijfselen uit de Romeinse tijd, staat het monument van Victor Emanuel II. Hij werd in 1861 uitgeroepen tot de 1e koning van het verenigd Italië. Het was zijn droom en wens om een verenigd Italië te vormen en met behulp van diverse anderen is hem dat gelukt. Hij bracht Italië samen zoals wij het tot op heden nog steeds kennen.
Vaticaanstad in Rome
In 1870 wordt de Paus een stuk grond toegewezen, het huidige Vaticaanstad. In 1929 werd dit kleinste landje ter wereld onafhankelijk. Het is nog geen km² groot, maar in het bezit van veel musea, kunst en de grootste kerk ter wereld.
Rome en Michelangelo
Een artiest van wereldformaat. Hij was niet alleen architect, maar ook beeldhouwer en kunstschilder. Hij was geliefd bij vele pausen en kreeg veel opdrachten, onder andere om de Sint Pieterskerk af te bouwen. De opdracht voor het verfraaien van de Sixtijnse kapel. Het beroemdste beeld binnen in de Sint Pieter is misschien wel de Piëta, ja natuurlijk ook gemaakt door Michelangelo.
Bernini in Rome
Niet de gehele Sint Pieterskerk komt voor rekening van Michelangelo. Het enorme plein dat voor de kerk ligt, is ontworpen door Bernini, een verzamelplaats voor het volk. Bovenop de zuilenrij rondom het plein staan maar liefst 140 beelden. Vele van de fonteinen die Rome sieren komen van de hand van Bernini, vooral de beroemde fonein van de vier meren.
Zwitserse garde
Midden in Rome ligt het kleine staatje Vaticaanstad. De beveiliging van de Paus is in handen van de Zwitserse garde. In Rome zelf hebben ze helemaal niets te vertellen, hun functie heeft alleen binnen het Vaticaan waarde. Maar de mooi geklede heren met hun hellebaarden dragen zeker mee aan de hoeveelheid toeristen die jaarlijks hun richting op komen.
Winkelen in Rome
Nu eerst even winkelen, de musea zijn al bekeken of blijven nog wel even waar ze zijn. Rome is volop voorzien van genoeg winkelstraten en warenhuizen. De wereldberoemde ontwerpers ontbreken natuurlijk niet in deze stad en hun kledinglabels zijn rijkelijk vertegenwoordigd.
Rome in de film
Heel veel schrijvers, producers en regisseurs zijn geïnspireerd door deze wereldstad. Armoede, vakantie en leven van de Romeinse inwoners staan veelal centraal. Ook worden velen gedreven door de historische feiten die uitmonden in vaak wrede kostuumspectakels.
Romeinse recepten
Rome is niet alleen een prachtig stukje land dat rijk musea, prachtige gebouwen en heel veel historie. Ook kan men zich er voortreffelijk laten verwennen door de Italiaanse keuken. Heel veel recepten worden nog vers bereid, wat vaak uren kokkerellen tot gevolg is. Hier een aantal recepten vanuit het oude en het huidige Rome.
Hier een aantal artikelen die, uiteraard, geheel gewijd zijn aan Rome, haar inwoners, het hier en nu. De rijke historie van de stad en haar cultuur.
Bernini, een begenadigd artiest. Geboren in Napels en had een vader die hem het vak heel goed heeft bijgebracht. Al op zeer jonge leeftijd heeft hij de meest mooie dingen gemaakt, of het nu met archit…
Wie ooit in Rome geweest is, zal het ongetwijfeld zijn opgevallen hoeveel beelden er in de stad te vinden zijn. Op bruggen, fonteinen, gewoon in hoekjes van de stad of in musea, overal komt men ze teg…
Toen Romulus en Remus volwassen waren wilden ze een stad stichten op de plaats waar ze zijn achtergelaten bij de rivier. Ze hebben echter een probleem: Wie mag er regeren. Aangezien er nog steeds in d…
Op 21 jarig leeftijd vertrekt Michelangelo naar Rome waar hij bijna bovenmenselijke creaties maakt. Men noemt hem il divino, de goddelijke. Tijdgenoten roemen zijn creativiteit, verbeeldingskracht en…
Zijn grote droom en streven was een verenigd koninkrijk. Nadat diverse delen van het huidige Italië overwonnen zijn, wordt hij uiteindelijk in 1861 uitgeroepen tot de 1e koning van het verenigd Italië…
Het was voor die tijd een heel modern gebouw. Het kon namelijk onder water gezet worden, zodat men zeeslagen kon nabootsen. Natuurlijk met echte slachtoffers. Teven konden zonnepanelen worden gebruikt…
De stad Rome heeft door de tijden van de film heen de filmschrijvers en producers geraakt. In menige film is Rome het decor of het onderwerp. Soms beiden. Hier een greep uit de vele films die over, va…
Dat Rome eigenlijk een groot openlucht museum is, is algemeen bekend. Echter in Rome kan ook goed en luxueus gewinkeld worden. Er zijn diverse winkelstraten die stuk voor stuk iets speciaals hebben, e…
Gladiatoren shows waren gruwelijk en wreed, maar mateloos populair in het zo beschaafde Rome. Vanaf de derde eeuw tot het begin van de vijfde eeuw hebben miljoenen toeschouwers zich vergaapt aan het s…
Door de eeuwen heen waren de Romeinen gek op koken en dat zijn ze nog steeds. De echte Italiaanse vrouw staat, vooral in het weekend, nog uren in de keuken om de typische Italiaanse gerechten klaar te…
HHet was Constatijn de Grote die in 313 na Chr. het Christendom uitriep tot officiële religie, wat een enorme omslag was voor de Christenen. Ze waren immers ruim drie eeuwen vervolgd. Uiteindelijk kri…
Op 22 januari 1505 stichtte Paus Julius II (1503-1513) de Zwitserse garde. Hij koos voor deze soldaten omdat de soldaten uit Zwitserland bekend stonden als de beste soldaten van Europa. Nu 500 jaar la…
Gepubliceerd door Storm op 16-09-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.