Storm » Specials » Nieuwjaar

Oudjaar, nieuwjaar, gebruiken, recepten en verhalen

Oudjaar, nieuwjaar, gebruiken, recepten en verhalen Oud en nieuw jaar is een feest dat wereldwijd wordt gevierd. In het ene deel van de wereld zit men al lekker aan de champagne en is het vuurwerk al afgestoken, moet men in een ander deel van de wereld zich eerst nog door de oliebollen worstelen. Oud en nieuw jaar is een feest dat wereldwijd wordt gevierd. In het ene deel van de wereld zit men al lekker aan de champagne en is het vuurwerk al afgestoken, moet men in een ander deel van de wereld zich eerst nog door de oliebollen worstelen.

Oud en nieuwjaar in Europa

Wij kennen diverse gebruiken zowel binnen als buiten Europa. Niet alleen zijn er verschillen in de manier waarop wij het oude jaar uitluiden en het nieuwe jaar begroeten. Ook hebben wij verschillende gerechten die wij dan aan onze gasten voorzetten.

In het ene land vieren wij oudejaarsavond binnenshuis, in een groot of klein koppel, in vele andere landen is het een in kleine groep of massaal buitengebeuren.

Champagne

Daarnaast is champagne niet overal hetzelfde glas met dezelfde inhoud. Ook daar zit nogal verschil in. Drinkt met het puur, of graag als een cocktail. Kijkt men met de champagne in de hand naar de tv, zit men in een bar of restaurant. Of wil men een spannend verhaal horen wanneer de klok het nieuw jaar heeft aangekondigd.

Oliebol

Bij ons in Nederland is de oliebol een vast gebruik, maar het maken daarvan is een ander verhaal. Vroeger stond `moeders`uren in keuken om ze te bakken (en dan nog eens uren om de keuken weer schoon te krijgen). Tegenwoordig doen de oliebollenkramen goede zaken op oudejaarsdag. De mensen staan in lange rijen alvorens hun lekkernijen mee te kunnen nemen.

Oliebollen zelf maken

Het is geen vaste traditie meer, maar toch is zelf oliebollen bakken erg lekker. Vooral wanneer het een aparte oliebol wordt, met een vulling bijvoorbeeld. Hier een paar recepten hoe een lekker gevulde oliebol gemaakt kan worden.

Drie Koningen

Op 24 december wordt begonnen met het vieren van het kerstfeest. Daarna bereiden we ons voor op de jaarwisseling. Na 12 dagen (een cyclus van feestdagen die ook al voor de huidige jaartelling werd gevierd) is de afsluiting met het feest van Drie koningen.

Artikelen

Onderstaande artikelen gaan over oudjaar, nieuwjaar, recepten, champagne, oliebollen, en als afsluiting Drie koningen.

Appelflap, recepten

Dit is de benaming voor twee verschillende soorten gebak: Van bladerdeeg, gevuld met een mengsel van appel, kaneel en evt. amandelspijs, krenten en/of rozijnen. Deze zijn driehoekig van vorm. Van besl…

Drie koningen (of toch vier?)

Naar aanleiding van de geboorte van Jezus Christus, volgen een aantal wijzen de ster om de nieuwgeboren koning hulde en geschenken te brengen. Wanneer zij het kind gevonden hebben, vallen zij op hun k…
Driekoningen: Driekoningenbrood, wafels en pannenkoeken

Driekoningen: Driekoningenbrood, wafels en pannenkoeken

Op de avond voor Driekoningen was het vroeger gewoon dat het driekoningenbrood werd gegeten. In dit brood bakte men één amandel of één boon mee. Degene die de amandel of de boon in zijn brood trof, wa…

Oliebollen met room

Het is al weer bijna zover dat we het oude jaar gaan uitluiden. In Nederland wordt op deze avond traditioneel oliebollen gegeten. Tegenwoordig worden de oliebollen steeds vaker zelf gebakken. Een lekk…

Oliebollen, tropisch of zoet gevuld

Nog een paar dagen en dan wordt het oude jaar weer met oliebollen en champagne uitgeluid. Oliebollen zijn lekker en makkelijk om zelf te maken, vooral wanneer men van een aparte oliebol houdt, zoals m…
Oud en nieuw gebruiken in Europa

Oud en nieuw gebruiken in Europa

In de tijd voordat Christus werd geboren vierde men al de overgang tussen het oude en het nieuwe jaar. Dit gebeurde in twaalf nachten. Er wordt gezegd dat er toen goden en geesten op aarde verschenen…
Oud en nieuw-recepten in Europa

Oud en nieuw-recepten in Europa

Oud en nieuw (31 december en 1 januari), is een van de weinige feesten die wereldwijd gevierd worden. In het ene land (uren) eerder dan het andere. Ieder land heeft zijn eigen typische oud en nieuw-sp…
Gepubliceerd door Storm op 24-01-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties