Storm » Specials » Stijldansen

Stijldansen, Latin en Ballroom

Door de eeuwen heen heeft men altijd gedanst, iedere cultuur had wel zijn eigen dans. Denk maar even aan onze Nederlandse klompendansen. Vanaf ongeveer 1600 is het stijldansen, de Latin-Amerikaanse en het Ballroom dansen in Europa geïntroduceerd. Een stijl van dansen die altijd heel populair is geweest en lange tijd een onderdeel van de opvoeding was. Na de succesvolle tv-serie `Dancing with the stars` is stijldansen helemaal terug.

Cha cha cha

Een dans afkomstig uit Cuba, de naam komt van de klanknabootsing door de kleppers van de dansende vrouwen van de drie passen. Een levende en ondeugende dans met korte snelle bewegingen.

Jive

Deze dans is door de geallieerde soldaten in Nederland geïntroduceerd in 1940. Op zich is de dans afkomstig uit de getto, de naam van de dans, jive, is een samenvoegsel van diverse muziekstijlen. Een dans die wel enige uithoudingsvermogen vereist, vandaar dat hij op wedstrijden als laatste gepland staat.

Paso Doble

De enige Latin dans die afkomstig is uit Europa. De muziek die bij deze dans hoort neemt je in gedachten mee naar de Spaanse arena waar de stierengevechten worden gehouden. De man danst de rol van de Matador en de vrouw de rol van de rode lap.

Samba

Een dans die sterk gerelateerd is aan het Braziliaanse carnaval. Een swingende dans met schaars geklede mensen, alleen op de dansvloer valt dit wel mee. Eén en al vrolijkheid en bewegende heupbewegingen.

Rumba

Een langzamere variatie van de Cha cha cha. Ook deze dans komt uit Cuba, maar zijn grondbeginselen liggen bij de negerslaven uit Afrika. Uit een combinatie van diverse andere muziekstijlen is uiteindelijk de rumba geboren. Rumba betekend feesten, terwijl de dans eigenlijk een verleidingsdans is.

Argentijnse tango

De naam zegt het al, afkomstig uit Argentinië. De dans wordt ook wel de geschiedenis van de liefde in drie minuten genoemd. Het was voornamelijk een dans van improvisatie, maar de man zal altijd de leiding nemen. Beide partners vullen de dans naar eigen inzien in. In de ballroom worden er strakke vaste figuren gedanst met herkenbare hoofdbewegingen van de vrouw.

Engelse wals

Een dans waarvan de voorloper afkomstig is uit Amerika. Maar omdat de fundamentele ontwikkeling in Engeland plaats vond, is de naam vanzelfsprekend Engelse wals geworden. Een dans met heel veel vloeiende ronde bewegingen met heel veel rijzen en dalen.

Slowfox

Voor veel dansparen de moeilijkste, en vaak ook vervelendste dans, om te dansen. Het langzame ritme in combinatie met vloeiende bewegingen laat de jury zien of een danspaar de figuren en dus de dans goed beheerst. In 1923 zijn een viertal verplichte figuren aan deze dans toegevoegd.

Quickstep

Vanuit de revue heeft ene meneer Harry Fox de trot geïntroduceerd. Een dansleraar zag wel iets in dit gebroddel en na enig schaven en meten is de foxtrot ontstaan. Doordat de muziek van de foxtrot steeds sneller gespeeld werd, pasten de dansers hun figuren aan en de Quickstep was een feit.

Weense wals

Deze dans heeft waarschijnlijk zijn naam te danken aan het feit dat Johan Straus jr. heel veel invloed heeft gehad op de muziek waarop de Weense wals gedanst kon worden. Oorspronkelijk komt de dans uit het Duitse Beieren, en was van het begin af aan tot op heden een bijzonder populaire dans bij zowel jong als oud.

Hier de artikelen over de Latin en Ballroom dansen, die op het programma staan binnen het wedstrijd dansen

Argentijnse tango

De tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis van de tango. Daarbij de candombe van de zwarte slaven uit Afrika, waar men meer…

Cubaanse Cha cha cha

De schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in Amerika. Vlak nadat de mambo werd geïntroduceerd won dit ritme aan populariteit…

De Rumba uit Cuba

De rumba zoals hij nu bekend is, is in de jaren 40 van de vorige eeuw door de Fransen verder ontwikkeld en heeft de naam “Dans van de Liefde” mee gekregen.

Engelse wals (of langzame wals)

Het is een beetje een romantische dans en doet vaak denken aan Fred Astair en Ginger Rogers met veel rozengeur en maneschijn. Deze dans is een vermenging van de Weense wals, waarin veel wordt gedraaid…

Jive, uit Amerika

Het is een swingende dans, met de nadruk op snelheid, uitleven en swingende muziek. Tijdens wedstrijden wordt de jive altijd als laatste gedanst, de dansparen kunnen dan laten zien dat ze over nog gen…

Paso Doble uit Spanje

De Paso Doble is een dans die symbolisch een stierengevecht voorstelt. De man is de matador(stierenvechter) en de dame is el capa (de rode lap).Het is een social dance, waarin vooral de lopende bewegi…

Quickstep of foxtrot

In 1914 bracht Harry Fox op de destijds populaire ragtime-muziek een geheel eigen nieuwe dans, een "trot" (drafdans). De trot van Fox sloeg in en nog in hetzelfde jaar demonstreerde een dansleraar uit…

Samba uit Brazilië

Bij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europa wordt gedanst is er één van velen. De Samba is namelijk niet één bepaalde dans…

Weense wals (of vlugge wals)

Het is een dans waarbij op hoog tempo veel om de eigen as wordt gedanst. Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers hun ogen op een vast punt in de danszaal. Het strekken van de kanten, zonder de…
Gepubliceerd door Storm op 08-11-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.