Storm » Specials » Zeven wereldwonderen

De zeven wereldwonderen

Het getal zeven heeft een bijzondere betekenis. Een week heeft immers ook zeven dagen. In de Oudheid had je niet alleen een rijtje van zeven wereldwonderen, maar ook een rijtje van zeven wijzen, en in het christendom bestaat er een reeks van de zeven hoofdzonden.

De piramiden van Gizeh

Na 4.000 jaar bestaansrecht zijn er nog steeds vragen vanuit de wetenschap over het bekende wie, wat, waar en hoe zijn deze gigantische gebouwen toch tot stand gekomen. Waarom heeft de ene farao een grotere piramide kunnen of laten bouwen dan zijn collega farao´s, en waar dienen die kleine gaten in de piramiden nu toch eigenlijk voor?

De hangende tuinen van Babylon

In onze huidige tijd lag Babylon in een soort niemandsland. Gelegen tussen twee rivieren, de ene rivier in het huidige Irak en de andere rivier in het huidige Syrië, bevond zich één van de eerste beschavingen, namelijk Mesopotamië. In Babylon was de koning zo stapeldol op zijn vrouw, dat hij, om haar over haar heimwee heen te helpen deze, “hangende” tuinen heeft laten aanleggen.

De tempel van Artemis te Efese

In hetzelfde stadje waar, na de kruisiging van Jezus, Maria de laatste jaren van haar leven heeft doorgebracht is ongeveer 400 jaar voor de geboorte van Christus een tempel gebouwd ter ere van de godin van de jacht, Artemis. Nu bijna 2500 jaar later zijn de overblijfselen te bewonderen in het Brits museum in Londen.

Het beeld van Zeus in Olympia

Olympia een sportstad in Griekenland, zonder permanente bewoners of een bestuur. Wel een stad met heel veel sportaccommodatie´s en ruimte voor toeschouwers. Midden in deze stad stond een heiligdom, met in de tempel het beeld van Zeus. Dit was zo´n indrukwekkend beeld dat men eigenlijk alleen vanaf afstand pas goed kan zien hoe het er werkelijk uitziet, het is namelijk 12 meter hoog.

Het mausoleum van Halicarnassus

Je partner zal maar zo veel van je houden dat hij of zij een graftombe voor je laat maken die 45 meter hoog is en maar liefst 1216 m² beslaat. Dit overkwam de vorst van Perzië, Mausolus. De bouw van dit gigantische monument was het meest opwindende in het leven van deze man. Helaas heeft hij het niet af gezien, drie jaar na zijn dood en één jaar na de dood van zijn weduwe is het bouwwerk afgerond.

De kolos van Rhodos

Eigenlijk is dit het enige wereldwonder waar niet zo heel veel van bekend was. Men weet wel hoe het beeld gemaakt is, maar niet precies hoe het eruit gezien moet hebben. Nadat er nog enige brokstukken gevonden zijn is de plaats waar het beeld stond te herleiden. Zo´n 1400 jaar geleden zijn de brokstukken klein gehakt door de Arabieren en als schroot verkocht.

De vuurtoren van Alexandrië

Op het eiland Pharos in de staat Alexandrië heeft deze vuurtoren gestaan, waarschijnlijk op dezelfde plaats als waar nu het fort Qait Bey staat. Dit fort heeft namelijk dezelfde afmeting en indeling als de vuurtoren, dus is hoogst waarschijnlijk op diens fundamenten gebouwd. Door de gevonden brokstukken op de zeebodem vlak bij het fort heeft men kunnen achterhalen hoe groot de toren is geweest en hoe hij eruit gezien moet hebben.

In deze special artikelen over de Zeven Wereldwonderen uit de oude wereld.
Wereldwonder 1: De Egyptische piramiden van Gizeh

Wereldwonder 1: De Egyptische piramiden van Gizeh

Net buiten Cairo lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Er liggen drie imposante piramiden die ongeveer 5000 jaar oud zijn. Het vermoeden bestaat dat de piramiden gebouwd zijn tussen 2551 en 2472 voor…

Wereldwonder 2: De hangende tuinen van Babylon

Koning Nebukadnezar was getrouwd met een medische prinses, Amytes. Zij had nogal wat last van heimwee naar de groene bergen van haar geboorteland. Om haar te verwennen liet de koning deze tuinen aanle…
Wereldwonder 3: De tempel van Artemis te Efese

Wereldwonder 3: De tempel van Artemis te Efese

De tempel fungeerde zowel als religieuze plaats en als marktplaats. Vele jaren kwamen hier kooplieden, toeristen, ambachtslui en koningen om eer te brengen aan hun godin Artemis en om hun winsten met…

Wereldwonder 4: Het beeld van Zeus in Olympia

Naast de machtigste aller goden was hij de Hemelgod. Hij slingerde met bliksems, liet het regenen en sneeuwen. Omdat hij de hemel en wolken regeerde werden hoge bergen als zijn verblijven gezien, zoal…
Wereldwonder 5: Het mausoleum van Halicarnassus

Wereldwonder 5: Het mausoleum van Halicarnassus

Aan de zuidwestkust van Turkije lag dit enorme Mausoleum, het is maar liefst 1216 m² grot. Doordat dit bouwwerk niet was opgedragen aan de goden van het oude Griekenland heeft dit een speciale plaats…

Wereldwonder 6: De Kolos van Rhodos

Het beeld is gemaakt als een dankoffer voor de zonnegod Helios. Helios was de beschermheer van het eiland Rhodos. In 305 v. Chr. was de stad bevrijd van een belegering door de heerster van Syrië, Deme…

Wereldwonder 7: De vuurtoren van Alexandrië

De vuurtoren is gebouwd op een eilandje dicht bij de ingang van de haven van Alexandrë. Op de plek waar het middeleeuwse Arabische fort Qait Bay staat. Voor zover men weet is deze vuurtoren gebouwd in…
Gepubliceerd door Storm op 23-09-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.