Storm » Specials » Biografieen schrijvers

Biografieën schrijvers

Biografieën schrijvers Kinderboeken, de één vindt het fantastisch, de ander leest het met grote tegenzin, en een hoop kinderen en volwassen zitten daar ergens tussenin. Lezen doen en moeten we veelal voor Nederlands. Verwachten de leraren naast een boekverslag ook nog een uitgebreid schrijven over het leven van de auteur zelf. Wanneer zijn ze geboren, hoeveel boeken, prijzen. Hoe meer informatie, hoe beter.

Carry Slee

Een kroon op haar werk is natuurlijk de verfilming van haar boek ‘Afblijven’ in het najaar 2006. Dankzij het verhaal Keetje Karnemelk, dat zij haar dochters altijd vertelde, is zij het schrijversvak ingerold. De ene prijs na de andere haalt zij binnen.

Francine Oomen

Afstuderen aan de Academie voor Industriële Vormgeving. Een baan vinden bij een drukkerij en ontwerpen maken voor kinderen. Doordat zij een serie had ontworpen, wel een illustratrice had kunnen vinden en geen schrijver, heeft zij zelf een poging gewaagd om een verhaal op papier te zetten. De gevolgen hiervan kennen we, vooral haar boeken voor de jeugd. Naast boeken heeft zij ook aanverwante artikelen ontworpen.

Paul van Loon

Wanneer een opdracht wordt gegeven voor het lezen van griezelverhalen, zal de bibliotheek waarschijnlijk worden overspoeld met vraag naar twee schrijvers: Bram Stoker met Dracula en Paul van Loon met de griezelbus verhalen. Weinigen kennen de niet griezelboeken van deze schrijver. Laat staan de kinderliedjes die hij heeft geschreven.

Thea Beckman

Een schrijfster van historische kinderboeken, welke vertaald zijn in meer dan 10 verschillende talen. Wie wil dat nou niet, dat je werk de hele wereld over gaat. Er is zelf een prijs naar haar vernoemd. Alleen heeft ze dat zelf niet meer mogen meemaken. Of je nu leest over de middeleeuwen of over de toekomst, het is en blijft allemaal heel erg spannend.

Dan Brown

De schrijver van het meest besproken boek van 2003. Wereldwijd stond het boek op de 1e plaats van de boeken top-10. Het wekte de indruk dat de hele Christelijke geschiedenis overhoop wordt gehaald, maar Brown was niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn, die dit onderwerp in zijn boeken verwerkt.

John Grisham

Het is best makkelijk om de ervaringen vanuit je werk te kunnen gebruiken als onderwerp van een boek. John Grisham een afgestudeert advocaat gespecialiseerd in strafrecht en letselschade, kan daardoor zoveel spanning en hoe het toegaat in de rechtzaal in zijn boeken verwerken.

David Baldacci

Ook deze auteur is een afgestudeerd advocaat. Een schrijver van thrillers, die in 1996 zijn eerste boek uitgaf en eigenlijk vanaf dat moment was hij topschrijver. Net als Grisham heeft hij zijn advocatenleven de rug toegekeerd en is een full-time schrijver geworden.

Baantjer

Een gewezen rechercheur, die zijn hoofdpersoon heeft afgeleid van de bijnaam van zijn collega De Haan. Deze man had ten tijde van het verzet in de Tweede Wereldoorlog de bijnaam Le Coq. In meer dan 40 jaar zijn er ongeveer 70 delen van De Cock verschenen.

Virginia Andrews

Een, inmiddels overleden, schrijfster van voornamelijk boeken welke in serie zijn geschreven. Heel veel tienermeisjes (en ook oudere dames) zijn helemaal wezeloos van de boeken van Virginia. Vooral haar Bloemen op zolder deden de kassa flink rollen. Maar liefst 82 miljoen exemplaren zijn wereldwijd verkocht.

Nicci French

Je zult niet alle hoofdstukken geschreven hebben en toch word je eerste boek gelijk een bestseller. Dit overkwam Nicci French, het was zo goed dat het ook verfilm is. Pas nadat het tweede boek ook goed door het lezend publiek was ontvangen, dorst de schrijver, of liever schrijvers zo bleek later, bekent te maken dat Nicci French een schrijversduo is. Man en vrouw die om en om een hoofstuk aan het verhaal toevoegen.

Marten Toonder

De meest bekende schrijver en striptekenaar van Nederland. Zijn personages als Tom Poes en Olivier B. Bommel zijn tot over de grenzen bekend. Hij heeft de fijne kneepjes van het vak geleerd van een oud medewerker uit de Disney studio's toen hij op 18 jarige leeftijd met zijn vader in Buenos Aires was.

Guus Kuijer

Tot kort een kinderboeken schrijver, bekend geworden van onder andere zijn serie over "Madelief"en "Tin Toeval. Zijn laatste boeken zijn echter boeken voor volwassenen". Zijn lijst met gewonnen prijzen voor zijn boeken is bijna evenlang als de lijst van zijn geschreven werk zelf.

Hier een aantal artikelen met biografieën over (kinder)boeken schrijvers, waarvan volwassenen zich misschien stiekem met één van hun boeken op de bank nestelen.

Biografie Baantjer

In 1964 verzint hij het personage “Jurian de Cock” . De Cock is altijd heel herkenbaar aan zijn uitspraak: “De Cock, met CeeOoCeeKa”. Het eerste boek over dit personage verschijnt in 1965 onder de tit…

Biografie Carry Slee

Ze woont samen met haar vriendin en twee dochters, Nadja en Masja. Deze twee meisjes hebben ervoor gezorgd dat de verhalen van Carry gepubliceerd werden. De verhalen van Keetje Karnemelk vertelde Carr…

Biografie Francine Oomen

Francine is eigenlijk bij toeval in het schrijversvak beland. Zij werkte bij een grote drukkerij toen zij een concept van een serie, Saartje en Tommie, had ontworpen. Het vinden van een illustrator wa…

Biografie Guus Kuijer

Een kinderboekenschrijver die in zijn boeken kinderen in de hoofdrol zet. Zelf kiest de kant van het vaak mondige kind en zet de volwassene neer als een vreemde rare vogel. Door zijn manier van schrij…

Biografie Marten Toonder

Eén van de bekendste striptekenaars van ons land was toch wel Marten Toonder. Vooral met zijn figuren als Tom Poes en de heer Olivier B. Bommel met zijn markante uitspraken als “Als je begrijpt wat ik…

Biografie Thea Beckman

In 1957 debuteerde ze als schrijfster met een roman voor volwassene: Anjers voor Adèle. Ze koos als schrijversnaam de achternaam van haar man, maar dan met één ‘n’.
Gepubliceerd door Storm op 26-04-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.