Storm » Specials » Valentijnsdag

Valentijnsdag en zijn mystiek

Wereldwijd zijn er niet veel gedenkdagen die gezamenlijk op dezelfde datum gevierd worden. Valentijnsdag is hier één van, 14 februari staat in het teken van de liefde. Bijna overal worden dezelfde symbolen gebruikt; harten, rozen, lekkernijen en zoveel mogelijk rood van kleur of in rood verpakt.

Valentijnsdag

Vele verhalen en legenden beroepen zich op het ontstaan van het vieren van Valentijnsdag. Romeinse en zelfs Engelse legenden strijden om deze eer. Ieder jaar weer komt de commercie om de hoek kijken met de eeuwenoude symbolen en de traditionele kleur voor alle verpakkingen en cadeaus zelf voor deze dag.

Sint Valentino en Cupido

De Italiaanse Valentino die in de 3e eeuw de eerste bisschop van Terni wordt. Nadat hij zijn hart heeft laten spreken boven de regels van de kerk, wordt hij verraden. Hij wordt gevangengenomen en gemarteld, sterft op 14 februari en wordt heel veel later heilig verklaard.
Natuurlijk mag Cupido, het kleine jongetje met pijl en boog, de zoon van Venus niet vergeten worden op deze dag. Hij schoot zijn pijlen af op mensen die verliefd werden op de eerste persoon die ze zagen.

Valentijnsdag en de roos

De rode roos, een super symbool van Valentijnsdag. Ook hier zijn er genoeg legenden en verhalen hoe het komt dat de roos rood werd en het teken van de liefde werd. Het Christendom, de oude Romeinse goden en de Perzen, ze hebben allemaal een eigen verhaal. Ook zijn er door de jaren heen diverse spreekwoorden gekoppeld aan de roos, of hij nu rood is of niet.

Valentijnsdag en hartrecepten

Zoals de commercie heeft ingesprongen op de bekendheid van deze dag, zo heeft ook de voedingsindustrie ingespeeld op het verschijnsel Valentijnsdag. Heel veel koekjes, taarten, snoepjes en chocolaatjes zijn rond deze periode (alleen) verkrijgbaar in de vorm van een hart of een roos.

Hier vindt u een aantal artikelen die (hoe kan het ook anders) te maken hebben met 14 februari, de dag van de liefde.

Sint Valentino en Cupido

Op 14 Februari 496 wordt, ruim 200 jaar na de dood van Valentino, de dag uitgeroepen tot een officiële herdenkingsdag, Valentijnsdag. Dit is uitgegroeid tot de dag van de liefde en natuurlijk mag Cupi…
Valentijnsdag en de roos

Valentijnsdag en de roos

Bijna iedereen weet dat de roos het symbool is voor de liefde. De lievelingsbloem van de godin van de liefde was de rode roos. Uit het bloed dat zich op haar benen vormde groeiden de rode rozen. Dat v…
Valentijnsdag, 14 februari

Valentijnsdag, 14 februari

Wereldwijd wordt Valentijnsdag gevierd op 14 februari. Op deze dag geven geliefden elkaar extra aandacht met cadeautjes. Vroeger verklaarde men op deze dag iemand anoniem de liefde en mocht in een sch…
Gepubliceerd door Storm op 14-02-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.