Storm » Specials » Recepten

Recepten, soorten en maten

Is men een echte keukenprins(es) of gaat men liever naar de winkel om lekkernijen voor speciale gelegenheden te halen. Spannend is het natuurlijk altijd, of datgene wat men in gedachten heeft ook daadwerkelijk zo de oven uitkomt of de cocktailshaker uitglijdt.

Champagnecocktails

De koningin onder de dranken, maar is niet alleen puur gedronken lekker. Het is ook een ideale drank om cocktails mee te maken. Of er nu een stevige partner bij wordt geschonken of een typisch vrouwenlikeurtje of gewoon een sapje, champagne blijft natuurlijk altijd wel iets houden van olala.

Koffie om koud te nuttigen

Ruim 400 jaar is het drinken van koffie een wereldwijde bezigheid. Sterk of slap, zoet of niet, ieder land heeft zo zijn eigen gewoonte wat koffiezetten betreft. Gezien de lange geschiedenis van koffie, is het niet verwonderlijk dat er met de drank is geëxperimenteerd. Op diverse menukaarten staan diverse soorten koffie. Hier een aantal recepten van koffie welke koud gedronken kunnen worden.

Bloody Mary

Ze heeft haar naam niet alleen verdient met het vele bloed dat aan haar handen kleeft. Mary Stuart of Scotland heeft ook diverse gerechten die naar haar vernoemd zijn. Een prima cocktail of gewoon iets met oesters.

Driekoningenbrood

Enkele tientallen jaren geleden was het gebruikelijk om voor 6 januari het driekoningenbrood te bakken, natuurlijk met een boon erin verstopt. Wie de boon in zijn snee brood vond, was voor die dag de koning en mocht de baas zijn. Volgens oud gebruik werd dit brood gegeten samen met wafels en pannenkoeken.

Vriendschapskoek Herman

Gekregen van een vriend of vriendin en bakje met Herman. Herman is een zuurdesemketting. Hij groeit in 10 dagen naar een lekkere koek, als hij tenminste goed wordt verzorgen en af en toe eten krijgt. Na 9 dagen deel je hem in gelijke delen, die weer aan vrienden en vriendinnen worden doorgegeven. Op de 10e en laatste dag bakken we hem af en helaas voor Herman eten we hem gezellig op.

Valentijntaart

Kerst, oud en nieuw en driekoningen zijn net achter de rug of men maakt zich alweer op voor de volgende gedenkdag: Valentijnsdag. 14 Februari, de dag van de liefde en alles heeft hier dus ook mee te maken, de kleur van de verpakking en cadeautjes, de vorm van het snoepgoed en taarten. Het hart staat dus vandaag gewoon centraal.

Europees paasbrood

Zoals met kerst eten we met Pasen ook speciaal brood. Dit is ook het geval in andere landen van Europa, of het nu Griekenland, Italië of Rusland is. Alleen staan niet overal krenten en of rozijnen op het recept.

Moederdagrecepten

Ieder jaar proberen we weer leuke dingen te verzinnen om onze moeders te verwennen. Zij is ons zonnetje, dus maken we op deze dag speciaal voor haar een lekker moederdagrecep. Of het nu een taart is of koffie, verwennen mag de hele dag door, zelf met chocolade

Pepernoten diverse soorten

Natuurlijk mogen rondom de Sinterklaas de pepernoten niet ontbreken. Er is niets leuker om de spanning van het Sinterklaasfeest iets op te bouwen. Maak samen met je (klein)kinderen, of gewoon alleen de lekkerste pepernoten en Sinterklaastaarten.

Sinterklaasdrankjes en lekkernijen

Net gegeten en nog even wachten op de komst van de Sint en zwarte Piet? Maak dan een lekker kopje Jamaicaanse koffie of voor de kinderen warme chocolademelk in het bruin of wit. En neem er dan zo´n lekker eigengemaakte speculaasbonbon bij.

Kerstkransen

Je hebt kransen en kransjes, met kerst liggen ze te kust en te keur bij de banketbakker of de supermarkt. Natuurlijk zijn ze ook zelf te maken, of het nu met spijs, van schuim, van chocolade of gewoon koekkransjes zijn, recepten zijn er genoeg.

Oliebollen, oudejaar drank en nieuwjaarkoek

Oud en nieuw, een van de meest huiselijke feesten van het jaar. Natuurlijk gepaard gaand met heel veel lekkernijen die eigenlijk alleen op deze dag gegeten worden. Oudejaar drank uit Hongarije en nieuwjaar koek uit Polen, misschien weer eens iets anders.

Appelflap

Lekker met oud en nieuw in combinatie met een oliebol, of gewoon ergens midden in het jaar bij de appeloogst of zo: een appelflap. Uit de frituur of gemaakt van bladerdeeg en dus uit de oven. Lekker met een beetje poedersuiker.

Een aantal artikelen met bijzondere gerechten uit diverse landen, natuurlijk ook gewoon uit Nederland. Hang het keukenschort maar om de nek, pak de weegschaal en verwarm de oven maar vast voor.

Appelflap, recepten

Dit is de benaming voor twee verschillende soorten gebak: Van bladerdeeg, gevuld met een mengsel van appel, kaneel en evt. amandelspijs, krenten en/of rozijnen. Deze zijn driehoekig van vorm. Van besl…

Cocktails met champagne maken

Champagne, de koningin onder de drank. Het is lekker om puur te drinken, maar een cocktail met champagne als hoofd bestanddeel is ook een traktatie. Of het nu een stevige partner is, een echt dameslik…
Driekoningen: Driekoningenbrood, wafels en pannenkoeken

Driekoningen: Driekoningenbrood, wafels en pannenkoeken

Op de avond voor Driekoningen was het vroeger gewoon dat het driekoningenbrood werd gegeten. In dit brood bakte men één amandel of één boon mee. Degene die de amandel of de boon in zijn brood trof, wa…

Kerstkransen soorten en maten

We kennen ze allemaal wel, de kerstkrans. In de kerstboom, bij de koffie of borrel of misschien wel van onze kerstpakketten. Ze zijn er in vele soorten en maten. Een aantal recepten van kransen, allem…
Koningin Mary I van Schotland

Koningin Mary I van Schotland

In 1542 verslaat Hendrik VIII van Engeland de Schotten bij Solway Moss. De koning van Schotland, James V sterft enkele weken na deze slag. Zijn één week oude dochtertje Mary, geboren 7 december 1542,…
Oud en nieuw-recepten in Europa

Oud en nieuw-recepten in Europa

Oud en nieuw (31 december en 1 januari), is een van de weinige feesten die wereldwijd gevierd worden. In het ene land (uren) eerder dan het andere. Ieder land heeft zijn eigen typische oud en nieuw-sp…

Paasbrood in Europa

Pasen volgt voor de katholieken direct op de vastenperiode. Vandaar dat er voor dit feest gebakken werd waarbij heel veel ingrediënten gebruikt werden. In Nederlandse paasbrood wordt daarom spijs, suk…

Pepernoten, diverse soorten

Wanneer sinterklaasavond nadert zijn de kinderen vaak lekker nerveus. Voordat de pakjesavond kan beginnen is het verstandig om kinderen bezig te houden. Het is leuk om ze af te leiden met het bakken v…

Sinterklaasdrankjes

Wanneer de decembermaand in aantocht is, wordt het al sneller donker. Met Sinterklaas en kerst in het zicht krijgen we dan extra zin in het maken van lekkere recepten. In dit artikel vindt u recepten…

Vriendschapskoek Herman

De basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op gezette tijden roeren) en toevoegingen groeit Herman (ook wel bekend als Pleun)…
Gepubliceerd door Storm op 02-04-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.